Fra. A. Tomaševića 32,32000 Vukovar, Hrvatska

e-mail: centar-za-mir@vk.t-com.hr

 
line decor
  
line decor
 
 
 
 
 
 
 
Arhiva

 

prosinac/decembar 2010.god.

- 17. prosinac/decembar, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji Ureda pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske, Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) Predstavništvo u RH pod nazivom „Besplatna pravna pomoć Romima u reguliranju pravnog statusa u Hrvatskoj – dostignuća i izazovi“. Svrha ovog zajedničkog okruglog stola je raspraviti saznanja uočena tijekom provođenja projekta „Besplatna pravna pomoć Romima u rješavanju pravnog statusa“ (koji provodi Ured pučkog pravobranitelja) te otvoriti put budućoj suradnji u ovom području. Okruglom stolu prisustvovali su mnogobrojni predstavnici vlasti, Romskih udruga i drugih organizacija civilnog društva.

- 15. prosinac/decembar, Vukovar: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na javnoj raspravi o provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije i mogućim oblicima suradnje s organizacijama civilnoga društva i socijalnim partnerima, u organizaciji Ureda pučkog pravobranitelja i UN-ove Agencije za razvoj (UNDP), u okviru projektaJačanjekapacitetainstitucijepučkogpravobranitelja“. Raspravi su nazočili predstavnici organizacija civilnog društva, sindikata, medija i drugih socijalnih partnera.

- 13. - 14. prosinac/decembar, Beograd (Srbija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić i Branislav Tekić, sudjelovali su na 5. sastanku organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba. Sastanak je organiziran u okviru regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana, kojeg provodi Grupa 484 iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji.

- 4. - 5. prosinac/decembar, Bizovačke toplice: U organizaciji Centra za mir – Vukovar,  u okviru Programa izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava 2010./2011., održan je seminar o izgradnji kapaciteta, neformalnom koaliranju, pisanju projektnih prijedloga i apliciranju za finacijske potpore za romske organizacije i institucije. U praktičnom smislu, seminar je bio posvećen izradi zajedničkog projektnog prijedloga kojim bi se pripadnici romske manjine poticali na izjašnjavanje o svojoj manjinskoj pripadnosti tijekom narednog popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj u proljeće 2011. Na seminaru je sudjelovalo 12 predstavnika i aktivista romskih nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske. Predavači i uvodničari na seminaru bili su Aleksandra Bojadžieva, neovisna konzultantica i članica Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina; Nadir Redžepi, projekt menadžer u Institutu otvoreno društvo - Budimpešta; i Ljubomir Mikić, bivši predsjednik Centra za mir - Vukovar. Program izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava 2010./2011. provodi se uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

studeni/novembar 2010.god.

- 29. studeni/novembar, Osijek: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić prisustvovala je otvorenju izložbe pod naslovom „Tko je tebi Reihl Kir?“, posvećena tragičnoj sudbini nekadašnjeg načelnika policijske uprave u Osijeku Josipa Reihl Kira te okruglom stolu na temu „Tko nam je danas Reihl Kir“,  vezanom za aktualnu političku vlast u Osijeku, u organizaciji Centra za mirovne studije u suradnji s Centrom za mir Osijek. Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta „Manjine za manjine: Primjeri dobre prakse u međuetničkim odnosima u zemljama zapadnog Balkana“. Skup je otvorio bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić.

28.studeni – 1. prosinac 2010. godine, Skopje (Makedonija): Predstavnici Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, g. Branislav Tekić i gđica. Ivana Juričević su u okviru provedbe regionalnog programa „Unaprijeđenje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji“ boravili u monitoring posjeti partnerskoj organizaciji „Sonce“ iz Skopja. U okviru aktivnosti na provedbi programa, predstavnici Centra za mir – Vukovar razgovarali su o problemima i izazovima manjinskih zajednica te o iskustvima promocije i zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Makedoniji sa gđicom Aleksandrom Bojadžievom, Organizacija za demokratski razvoj Roma „Sonce“ iz Skopja, gospođom Maberom Kamberi, Rukovoditeljicom sektora za koordinaciju i tehničku pomoć Ministarstva rada i socijalne politike Republike Makedonije i gospodinom Emirom Redžepiem, programskim koordinatorom „Inicijative za socijalne promjene“ (InSoK) i članom „Dekade Roma“ iz Skopja.

- 5.. studeni/novembar, Zagreb: U sklopu projekta "Podrška provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije" na kojemu sudjeluju Centar za mirovne studije kao nositelj projekta, Centar za ljudska prava, B.a.B.e. - Budi aktivna, budi emancipirana, Hrvatski pravni centar iz Zagreba, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara te Centar za razvoj demokracije - CERD i Udruga „Ćakula kroz život" iz Splita, predviđeno je postavljanje tri info pulta u tri grada: Zagrebu, Vukovaru i Splitu.

Na info pultu možete dobiti informacije o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, možete se informirati o tome da li ste bili diskriminirani u pojedinim situacijama i koje korake poduzeti u slučaju da ste bili diskriminirani.

Također, možete pronaći informacije o aktivnostima udruga koje se bave davanjem podrške provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije, letke o diskriminaciji, publikacije nastale u toku provedbe ovog i drugih projekata te ostale materijale koji vam mogu pomoći u informiranju o i razumijevanju mehanizama koje je moguće poduzeti u slučajevima diskriminacije.

Info pult u Zagrebu nalazi se na dvije adrese: Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112c i Centar za ljudska prava, Kralja Držislava 6. Informacije možete pronaći i na pratećim web stranicama organizacija: www.cms.hr i www.kucaljudskihprava.hr te www.human-rights.hr .

Info pult u Vukovaru nalazi se u sklopu organizacije:Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć, Fra. Antuna Tomaševića 32. www.center4peace.org i u Splitu na adresi organizacije:Centar za razvoj demokracije - CERD, Kroz Smrdečac 43. www.cerd-demos.hr

U prilogu možete skinuti letak u .pdf formatu (1,56MB).

- 2. - 4. studeni/novembar, Beograd (Srbija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić i Branislav Tekić, sudjelovali su na 4. sastanku organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba. Sastanak je organiziran u okviru regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana, kojeg provodi Grupa 484 iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji.

listopad/oktobar 2010.god.

- 30. - 31. listopad/oktobar, Zagreb: U organizaciji Centra za mir – Vukovar,  u okviru Programa izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava 2010./2011., održan je seminar,,Okviri i mehanizmi za zaštitu ljudskih / manjinskih prava i suzbijanje diskriminacije – Organizacija Ujedinjenih naroda, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, Europska unija i nacionalni sustav Republike Hrvatske”. Na seminaru je sudjelovalo 19 predstavnika i aktivista romskih nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske. Predavači i uvodničari na seminaru bili su Aleksandra Bojadžieva, članica Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina; Snježana Bokulić, voditeljica Odjela za ljudska prava pri Uredu OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi; Neil Clarke, voditelj ureda Minority Rights Group International Europe u Budimpešti; Ivana Canjuga Bedić, odvjetnica iz Kutine i vanjska suradnica Ureda pučkog pravobranitelja na projektu ,,Socijalna uključenost: potpora marginaliziranim zajednicama''; i Ljubomir Mikić, bivši predsjednik Centra za mir - Vukovar. Program izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava 2010./2011. provodi se uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

222324

 

- 8.- 11. listopad/oktobar, Vukovar: U organizaciji Centra za mir – Vukovar održan je završni (evaluacijski) sastanak predstavnika nevladinih organizacija koje sudjeluju u provedbi trogodišnjeg regionalnog projekta Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program je, u razdoblju srpanj/jul 2007. – listopad/oktobar 2010., provodio Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s partnerskim nevladinim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.
- 5. listopad/oktobar, Varšava (Poljska): Predstavnici neformalne mreže organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba i koje sudjeluju u provedbi regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana organizirali su side event na Review Conference 2010, koja je u razdoblju 30. rujna/septembra do 8. listopada/oktobra održana u organizaciji Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Side event je bio posvećen predstavljanju zajedničkog dokumenta organizacija civilnog društva Besplatna pravna pomoć za izbjeglice i raseljene osobe na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.


rujan/septembar 2010.god.

- 15.- 17. rujan/septembar, Beograd (Srbija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić i Branislav Tekić, sudjelovali su na 3. sastanku organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba. Sastanak je organiziran u okviru regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana, kojeg provodi Grupa 484 iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji. Osnovna tema sastanka bila je izrada zajedničkog dokumenta o nacionalnim zakonskim okvirima kojima je uređen sustav pružanja besplatne pravne pomoći u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, primjeni sustava u praksi te dostupnosti besplatne pravne pomoći izbjeglicama i interno raseljenim osobama.
- 1. rujan/septembar: Centar za mir– Vukovar započeo je provedbu projekta Program izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava 2010./2011. Projekt se, u razdoblju rujan/septembar 2010. – travanj/april 2011., provodi uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj. Ovaj se program nadovezuje na Program izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava - Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Europska komisija / Europska unija, proveden u razdoblju listopad/oktobar 2009. – ožujak/mart 2010., i predstavlja njegov svojevrstan nastavak.

kolovoz/avgust 2010.god.

- Aktivirana je web-stranica projekta PROGReSSED – Program za održivi socio-ekonomski razvoj ranjivih skupina u istočnoj Hrvatskoj. Projekt provodi Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar u suradnji s Mirovnom grupom mladih – DUNAV iz Vukovara. Provedba projekta započela je u lipnju/junu 2010. Projekt se provodi uz finacijsku potporu UniCredit fondacije iz Italije, a  predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci. 

Opći cilj projekta je doprinijeti socio-ekonomskoj uključenosti ranjivih skupina, naročito nezaposlenih i mladih osoba. Specifični ciljevi projekta su pružiti potporu profesionalnoj uključenosti nezaposlenih mladih osoba na tržište rada te dati doprinos unaprjeđenju njihovih vještina, konkurentnosti i profesionalnih iskustava; osigurati pravne savjete i tehničku potporu najugoženijim skupinama stanovništva, naročito nezaposlenima, mladima i osobama koje nemaju pristup razvojnim i drugim programima na državnoj i lokalnoj razini; podići opću razinu informiranosti ranjivih skupina.

Više informacija o projektu i specifičnim aktivnostima potražite na www.progressed.eu

srpanj/jul 2010.god.

- 26. srpanj/jul, Zagreb: Predstavnici Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić i Branislav Tekić, sudjelovali su na jednodnevnoj konferenciji na temu „Pristup pravosuđu: Provedba zakona o besplatnoj pravnoj pomoći“, u organizaciji UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Centra za ljudska prava u sklopu provedbe UN-ovog projekta. Cilj konferencije bio je analizirati dosadašnju provedbu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći te iznaći način za uspostavljanje djelotvornog sustava besplatne pravne pomoći u RH. Na konferenciji su sudjelovali ključni dionici u sustavu besplatne pravne pomoći sa zakonodavne i provedbene razine, stručnjaci i pružatelji besplatne pravne pomoći iz inozemstva (Norveška, Slovenija) kao i predstavnici organizacija civilnog društva iz regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo).

- 12. srpanj/jul, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na treningu „Primjena antidiskriminacijskog zakonodavstva – analiza slučajeva iz prakse s građanskopravnog i kaznenog aspekta“, organiziranog u sklopu projekta Potpora provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije II“. Projekt provode Centar za mirovne studije, uz pomoć organizacija B.a.B.e., Centar za ljudska prava, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, Centar za razvoj demokracije – CERD, Ćakula kroz život i Hrvatski pravni centar, koji je ujedno i organizirao trening. Svrha treninga bila je podizanje stručnih kapaciteta za pripremu slučajeva diskriminacije za procesuiranje i sudjelovanje u sudskim postupcima.

- 10. srpanj/jul, Vukovar: Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar posjetila je gospođa Raquel Rolnik posebna izvjestiteljica za stambena pitanja Odbora za ljudska prava UN-a. Pravne osnove mandata posebne izvjestiteljice su Opća deklaracija o ljudskim pravima (čl.25. st.1.), Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (čl.11. st.1.), Konvencija o pravima djeteta (čl.27. st.3.), Konvencija o eliminaciji svih vrsta diskriminacije prema ženama (čl.14.), te Međunarodna konvencija o eliminaciji svih vrsta rasne diskriminacije (čl.5.). Posjeta gospođe Rolnik bila je posebno usmjerena na pitanja poslijeratne obnove obiteljskih kuća i problemima stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj. Djelatnici Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar detaljno su informirali posebnu izvjestiteljicu za stambena pitanja Odbora za ljudska prava UN-a o problemima građana u pristupu pravu na adekvatno stanovanje u Republici Hrvatskoj, te posebno naglasili probleme i prepreke u pristupu i (ne)ostvarivanju prava na obnovu obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih osoba.   

lipanj/jun 2010.god.

- 29.- 30. lipanj/jun, Kovačica (Srbija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić i Branislav Tekić, sudjelovali su na 2. sastanku organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba. Sastanak je organiziran u okviru regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana, kojeg provodi Grupa 484 iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji.

- 25. lipanj/jun, Brisel (Belgija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na konzultacijskom sastanku predstavnika Europske Komisije i nevladinih organizacija.  Sastanak je bio posvećen sagledavanju i raspravi preostalih problema i napretka koji je Republika Hrvatska postigla u ostvarivanju političkih kriterija za članstvo u EU u odnosu na stanje opisano u Godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja EU iz 2009. Predstavnicima Europske Komisije dostavljen je pregled napretka i preostalih problema u 2010., kojeg je, uz doprinos, kometare i prijedloge Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, Dalmatinskog odbora solidarnosti – Split i Zajedničkog vijeća općina – Vukovara, izradio Centar za mir – Vukovar. Sudjelovanje predstavnika Centra za mir – Vukovar organizirano je u okviru regionalnog projekta Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji.

- 17. lipanj/jun, Pakrac: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na okruglom stolu povodom obilježavanja Svjetskog Dana izbjeglica, u organizaciji Koalicije za promociju i zaštitu ljudski prava. O izbjegličkoj problematici govorilo se kroz prezentaciju UNHCR o problemima izbjeglica na području regije, prezentacije organizacija civilnog društva, Regionalnog ureda za PPDS Pakrac te kroz pojedinačna iskustva povratnika.

- 10.- 11. lipanj/jun, Copenhagen (Danska): Na poziv Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) predstavnik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić (član Skupštine i bivši predsjednik Centra), sudjelovao je na konferenciji 20 years of the OSCE Copenhagen Document: Status and Future Perspectives (20 godina OESS-ovog kopenhaškog dokumenta: status i buduće perspektive). Organizatori konferencije bili su ODIHR i Ministarstvo vanjskih poslova Danske.

Zajednicka izjava predstavnika NVO koje su bile predstavljene na konferenciji (engleski)

 slika_bg1   slika_bg2

 - 5.– 6. lipanj/jun, Sarajevo (Bosna i Hercegovina): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na koordinacijskom sastanku partnerskih organizacija koje sudjeluju u provedbi trogodišnjeg programa: Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program provodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

svibanj/maj 2010.god.

- 26. svibanj/maj, Vukovar: Predstavnice Centra za mir – Vukovar sudjelovale su na javnoj tribini "Prva iskustva u primeni Zakona o suzbijanju diskriminacije".Tribinu je organizirao Odbor za zaštitu ljudskih prava Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara, a nazočilo joj je oko 25 predstavnika nevladinih organizacija s područja Vukovara.

- 25. maj/svibanj, Vukovar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je u radu okruglog stola „Nacionalne manjine i mediji – predstavljanje i mogućnosti korištenja medijskog prostora“, u organizaciji B.a.B.e. i GORD Dalj. Cilj ovog okruglog stola je kroz javnu diskusiju porazgovarati o problemima nacionalnih manjina u lokalnom medijskom prostoru kroz otvoreni dijalog sa predstavnicima vlasti, institucija i NVO-a. Ovaj okrugli stol je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Premošćivanje problematičnih voda – slušajmo većinske i manjinske glasove u eteru“.

- 21. svibanj/maj, Osijek: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na konzultacijama na kojima su bili predstavljeni rezultati istraživanja procjene stanja civilnog društva na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Svrha konzultacija je bila raspraviti jakosti i slabosti civilnog društva u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na regionalne i lokalne specifičnosti. Konzultacije je organizirao Centar za razvoj neprofitinih organizacija u okviru istraživačkog projekta CIVICUS Index civilnog društva u Hrvatskoj 2009.-2010.

- 12. svibanj/maj, Vukovar: Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar organizirao je predstavljanje Alternativnog izvještaja o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji je početkom 2010. izrađen u okviru 3. kruga praćenja primjene ovog međunarodnog ugovora u Republici Hrvatskoj. Skup je otvorio g. Đorđe Ćurčić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, a među 60-tak sudionika, osim predstavnika manjinskih institucija i organizacija, bili su i g. Dejan Palić, zamjenik Pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske, gđa. Bahrija Sejfić, zamjenica predstojnika Ureda Vlade Republike Hrvatske za nacionalne manjine i g. Predrag Šipka, zamjenik predstojnika Ureda Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava. Na skupu je predstavljen i Alternativni izvještaj kojeg su izradili predstavnici romskih udruga i Centar za provedbu integracije u Europsku uniju.

http://www.zvo.hr/zvo%20web/images/1205altenativniizvestaj2.gif     http://www.zvo.hr/zvo%20web/images/1205altenativniizvestaj1.gif

(Foto: Zajedničko vijeće općina, preuzeto sa www.zvo.hr)

 - 6. svibanj/maj, Vukovar: Povodom izrade i najave javnog predstavljanja Alternativnog izvještaja o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, kojeg je početkom 2010. Centar za mir – Vukovar uputio Vijeću Europe, nezavisna TV produkcija Zajedničkog vijeća općina – Vukovar snimila je razgovor sa Ankicom Mikić, predsjednicom Centra. Prilog je prikazan u okviru tjedne emisije ,,Kronika istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema'', koja se emitira na 1. programu Televizije Vojvodine i putem satelita Radio-televizije Srbije.

 travanj/april 2010.god.

- 29. travanj/april, Beograd (Srbija): Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na inicijalnom sastanku organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana koje se bave pitanjima izbjeglica i interno raseljenih osoba. Sastanak je organiziran u okviru regionalnog projekta Podrška civilnog društva pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana, kojeg provodi Grupa 484 iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji.

- 21. travanj/april: Pravni savjetnik Centra za mir – Vukovar, Branislav Tekić, sudjelovao je u emisiji radio Borova koja je bila posvećena problemima bivših nositelja stanarskih prava i pitanjima priznavanja njihovih stečenih prava. Radio emisija je bila organizirana povodom objavljivanja dokumenta Izbjeglice u Srbiji: Zaboravljeni u Hrvatskoj?, kojeg je izradilo Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike (ECRE) iz Brisela u suradnji s Grupom 484 iz Beograda i Centrom za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar. Dokument je javno predstavljen 28. ožujka/marta 2010. u Briselu.

- 19. travanj/april: Centar za mir – Vukovar je dostavio pismenu predstavku Uredu visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) u okviru mehanizma Universal Periodic Review (UPR). UPR je mehanizam Ujedinjenih naroda za praćenje stanja ljudskih prava, kojeg je svojom rezolucijom 60/251 od 15. ožujka 2006. uspostavila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Putem UPR, Odbor za ljudska prava UN periodično razmatra ispunjavanje obveza na području poštivanja i zaštite ljudskih prava u svakoj od 192 države članice UN. Rezolucijom Odbora za ljudska prava UN 5/1 od 18. lipnja 2007. omogućeno je da u procesu UPR sudjeluju, osim država članica, i ostali relevantni dionici, uključujući nevladine organizacije i nacionalne institucije za ljudska prava. Opće smjernice za pripremu informacija i podnesaka u okviru UPR mogu se pročitati u Odluci Odbora za ljudska prava UN 6/102 od 27. rujna 2007. Smjernice su dostupne na: http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=69&t=3
Razmatranje stanja ljudskih prava u okviru mehanizma UPR u Republici Hrvatskoj razmatrati će se na 9. Sjednici Radne skupine za UPR, u prosincu 2010.

Predstavka Centra za mir – Vukovar (engleski)

- 14.–15. travanj/april, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je u radu regionalne konferencije ,,Manjine za manjine: Primjeri dobre prakse u međuetničkim odnosima''. Konferenciju je organizirao Centar za mirovne studije iz Zagreba, a sudionici su bili predstavnici institucija vlasti, akademske zajednice i nevladnih organizacija iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

- 8. travanj/april, Vukovar: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na sastanku nevladinih organizacija iz istočne Slavonije s g. Thomasom Hammerbergom, Visokim povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava.

 ožujak/mart 2010.god.

- 30. ožujak/mart, Brisel (Belgija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na koordinacijskom sastanku partnerskih organizacija koje sudjeluju u provedbi trogodišnjeg programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji.

Istog dana, predstavnici Centra za mir susreli su se i sa predstavnicima Europske komisije iz country desk-a za Hrvatsku. Razgovor s predstavnicima Europske komisije bio je posvećen aktualnom stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, s naglaskom na probleme u povratku i ostvarivanju prava izbjeglica i pripadnika nacionalnih manjina, te poteškoćama u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i funkcioniranju vladavine prava u Hrvatskoj.

- 24. ožujak/mart, Brisel (Belgija): Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike (ECRE) organiziralo je promociju dokumenta Izbjeglice u Srbiji: Zaboravljeni u Hrvatskoj?. Dokument je izrađen u suradnji s Grupom 484 iz Beograda i Centrom za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, a posvećen je najznačajnijem otvorenom pitanju koje pogađa izbjeglice i izbjegle osobe, bivše nositelje stanarskog prava na stanovima u društvenom vlasništvu, iz Republike Hrvatske – gubitku i nepriznavanju stečenih prava proisteklih iz pravnog instituta stanarskog prava.

Promocija dokumenta održana je u Residence Palace, u Briselu, a uvodničari i panelisti su bili  Miodrag Shrestha, izvršni direktor Grupe 484; Branislav Tekić, pravni savjetnik Centra za mir – Vukovar; John Andrew Young, Viši suradnik za zaštitu, Odjel za politiku i pravne savjete, UNHCR; te Bjarte Vandvik, generalni tajnik ECRE.

Izbjeglice u Srbiji: Zaboravljeni u Hrvatskoj?

- 2. ožujak/mart, Ilok: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na sastanku / radnom ručku s veleposlanicima i predstavnicima veleposlanstva nordijskih država (Danske, Finske, Norveške i Švedske) tijekom njihova posjeta Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Predsjednica Centra predstavila je dosadašnji rad Centra te predočila i obrazložila aktvnosti koje Centar planira provoditi tijekom 2010.

veljača/februar 2010.god.

- 23. veljače/februara: Predstavnici i suradnici Centra za mir – Vukovar iz reda nacionalnih manjina održali su sastanak s članovima delegacije Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji su u posjetu Republici Hrvatskoj u okviru 3. kruga praćenja provođenja Okvirne konvencije u Republici Hrvatskoj.

czm_minor

 

- 19. veljače/februara: Centar za mir – Vukovar dostavio je tajništvu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe alternativni izvještaj o primjeni konvencije u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2004 – 2010. Izvještaj je izrađen u okviru 3. kruga praćenja provođenja Okvirne konvencije u Republici Hrvatskoj.

Alternativni izvještaj o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, 3. krug praćenja 2004. – 2010.

- 18. veljače/februara, Dalj: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, nazočila je raspravi u povodu predstavljanja knjige “Putevima diskriminacije” u izdanju udruge B.a.B.e. Knjiga je posvećena  istraživanjima koja su, između ostalog, provedena i na područjima od posebne državne skrbi, a vezano za primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije.

- 4. veljače/februara, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na javnoj raspravi i radionici o sustavu zaštite ljudskih prava Ujedinjenih naroda, koje je organizirao Centar za ljudska prava. Rasprava je bila posvećena informiranju sudionika o novostima u sustavu zaštite ljudskih prava UN-a te razmjeni mišljenja o preporukama UN-ovog Odbora za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD) i Odbora za ljudska prava (HRC)za Hrvatsku u 2009. Nakon javne rasprave održana je radionica o UPR mehanizmu UN-a za nevladine organizacije i nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava.  

siječanj/januar 2010.god.

-  30. siječanj/januar, Zagreb: U organizaciji Centra za mir – Vukovar, u okviru Programa izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava, održana je druga radionica posvećena neformalnom umrežavanju zainteresiranih romskih organizacija i institucija; izradi zajedničkog alternativnog izvještaja o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za razdoblje 2005. – 2009.; te sudjelovanju zainteresiranih romskih udruga i institucija u 3. krugu praćenja provođenja Okvirne konvencije u Republici Hrvatskoj. Na radionici je sudjelovalo 13 predstavnika i aktivista romskih nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske. Voditelji radionice bili su Aleksandra Bojadžieva i Nadir Redžepi, aktivisti romske organizacije ,,Sonce'' iz Tetova (Makedonija). Program se provodi uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

prosinac/decembar 2009.god.

- 18. prosinac/decembar, Vukovar: Centar za mir – Vukovar dostavio je Ministarstvu pravosuđa očitovanje na prijedlog izmjena postupka za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.

Tekst ocitovanja.

- 17. prosinac/decembar, Vukovar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, i jedna korisnica usluga Centra dale su izjave za reportažu o problemima u provođenju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja će biti emitirana na RTL televiziji.

- 16. prosinac/decembar, Osijek: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na radionici za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Osijeka. Radionicu je, u okviru provedbe projekta „Uloga i mogućnosti moderne tehnologije u službi promicanja i zaštite ljudskih prava“, kojeg financijski podržava Grad Osijek, organizirala Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava. Predsjednica Centra za mir predstavila je rezultate analize stanja poštivanja temeljnih ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina i ostvarivanja njihovih posebnih prava i sloboda, stanja (ne)diskriminacije, te razine integracije nacionalnih manjina i međunacionalne snošljivosti u Gradu Osijeku.

Analiza

- 14. prosinac/decembar, Zagreb: Predstavnice Centra za mir – Vukovar sudjelovale su u radu godišnje skupštine Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava.

- 12. prosinac/decembar, Zagreb: U organizaciji Centra za mir – Vukovar, u okviru Programa izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava, održana je prva radionica posvećena sudjelovanju nevladinih organizacija u procesu praćenja provođenja  Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina. Na radionici je sudjelovalo 11 predstavnika i aktivista romskih nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske. Voditelji radionice bili su Aleksandra Bojadžieva i Nadir Redžepi, aktivisti romske organizacije ,,Sonce'' iz Tetova (Makedonija). Program se provodi uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

- 10. prosinac/decembar, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je u radu okruglog stola o pravnim preprekama trajnom rješavanju izbjegličkih pitanja u regiji, odnosno preprekama vezanim za povratak, reintegraciju i lokalnu integraciju. Ovaj je regionalni okrugli stol organizirao Ured UNHCR u Republici Hrvatskoj, a nazočili su mu provedbeni i operativni partneri UNHCR iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.  

- 7. prosinac/decembar, Strasbourg (Francuska): Bivši predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je u radu okruglog stola ,,Socijalna prava izbjeglica, tražitelja azila i interno-raseljenih osoba: Komparativna perspektiva (Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951., Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europska socijalna povelja) ''. Okrugli stol je organiziralo Predstavništvo UNHCR pri europskim institucijama u Starsbourgu, u suradnji s Europskim odborom za socijalna prava.

studeni/novembar 2009.god.

- 23. studeni/novembar, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, nazočila je raspravi na okruglom stolu o prijedlozima izmjena i dopuna Ustava Republike Hrvatske. Okrugli stol je održan u Hrvatskom saboru, u organizaciji 8 nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske.

- 18. studeni/novembar, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić,  sudjelovala je na javnoj raspravi o napretku u provedbi Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava od 2008. do 2011. Javnu su raspravu organizirali Centar za ljudska prava i Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

- 17.-18. studeni/novembar, Osijek: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Milena Jurišić, sudjelovala je na sastanku Strateškog planiranja Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava.

- 14.-15. studeni/novembar, Zagreb: U organizaciji Centra za mir – Vukovar, u okviru Programa izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava, održan je seminar ,,Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Europska komisija / Europska unija”. Seminar je organiziran uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj, uz sudjelovanje predavača iz Finske, Velike Britanije i Makedonije te 16 predstavnika i aktivista romskih nevladinih organizacija iz Republike Hrvatske. 

- 10. studeni/novembar, Vukovar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Milena Jurišić, nazočila je javnom predstavljanju rezultata istraživanja ,,Ljudska prava u osnovnim školama – teorija i praksa”, koje je proveo Centar za ljudska prava iz Zagreba, s ciljem promicanja ljudskih prava u osnovnim školama diljem Hrvatske.

- 6. studeni/novembar, Vukovar: Pravni savjetnici Centra za mir – Vukovar, gđa. Milena Jurišić i g. Branislav Tekić, gostovali su u radio-emisiji Hrvatskog radija Vukovar „Magazin 107,2“. Tema emisije bila je primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Pravni savjetnici Centra su u emisiji, između ostalog, javnosti predstavili i  sadržaj Analize provedbe Zakona o besplatnoj pravnoj pomoci, koju je Centar za mir – Vukovar izradio u rujnu 2009.

 listopad/oktobar 2009.god.

- 23. listopad/oktobar, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je u radu okruglog stola ,,Iskustva u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći”, kojeg je organiziralo Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.

- 1. listopad/oktobar: Centar za mir– Vukovar započeo je provedbu projekta Program izgradnje kapaciteta predstavnika Romske nacionalne manjine za zagovaranje manjinskih prava - Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Europska komisija / Europska unija. Projekt se, u razdoblju listopad/oktobar 2009. – ožujak/mart 2010., provodi uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

 rujan/septembar 2009.god.

- Centar za mir– Vukovar potpisao je sa Srpskim narodnim vijećem Protokol o suradnji na projektu istraživanja i dokumentiranja ratnih i post-ratnih zbivanja na području RH 1991.-2002.

- 11. rujan/septembar, Vukovar: Centar za mir Vukovar objavio je Analizu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja će biti proslijeđena Ministarstvu pravosuđa i Uredu za udruge Vlade RH.

- 10. rujan/septembar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra gđa. Milena Jurišić, sudjelovala je na edukaciji predstavnika udruga ovlaštenih za pružanje primarne pravne pomoći u u organizaciji Ministarstva pravosuđa - Uprave za Europsku uniju i ljudska prava. Svrha edukacije bila je informiranje predstavnika udruga o načinu primjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kao i o sastavljanju kvartalnih i godišnjih izvješća koje su udruge dužne podnijeti.

- 01. rujan/septembar, Geneva (Švicarska): IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre) objavio je najnoviji izvještaj o interno raseljenim osobama u Hrvatskoj.

Pregled: Hrvatska: Stambena prava i zapošljavanje još uvijek sprječavaju trajna rješenja

http://www.internal-displacement.org/8025708F004BE3B1/(httpInfoFiles)/1D3E3F5B65ED9F49C1257624003D3D84/$file/croatia_Overview_Sep09.pdf

Hrvatska – potpuni profil situacije o interno raseljenim osobama

http://www.internal-displacement.org/8025708F004BE3B1/(httpInfoFiles)/C5AD82601A910291C12576240049F2EC/$file/Croatia_September_2009.pdf

kolovoz/avgust 2009. god.

- 28. kolovoz/avgust, Zagreb: Pravna savjetnica Centra gđa. Milena Jurišić, sudjelovala je na sastanaku sa predstavnicima svih ovlaštenih udruga za pružanje besplatne pravne pomoći održanog 28. kolovoza, 2009. godine u organizaciji Uprave za europsku Uniju i ljudska prava pri Ministarstvu pravosuđa. Svrha sastanka bila je informiranje predstavnika udruga o predviđenoj edukaciji za udruge koja će se održati 10. i 11. rujna 2009. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa te o planovima o održavanju Okruglog stola o primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći krajem listopada 2009. godine.

lipanj/jun 2009.god.

- 23. lipanj/jun, Sarajevo (Bosna i Hercegovina): Pravni savjetnik Centra za mir – Vukovar, Branislav Tekić, sudjelovao je na drugom koordinacijskom sastanku organizacija partnera uključenih u provedbu regionalnog projekta Strateško parničenje za nediskriminaciju i prava manjina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu. Projektprovodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s Centrom za mir – Vukovar i Movimento por la Paz, el Disarme y la Libertad (MPDL), Španjolska, s uredima u BiH i na Kosovu. Provedba projekta započela je u svibnju/maju 2008. uz podršku Intituta Otvoreno Društvo - Budimpešta. 

- 16. lipanj/jun, Supetar na Braču: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na forumu-seminaru „Izgradnja povjerenja – put razvoja zajednica u Području posebne državne skrbi“, koji se provodi u sklopu istoimenog projekta financiranog od strane Europske komisije i sufinanciranog od strane UNHCR-a. Projekt provodi udruga MI Split u suradnji s organizacijom CFOR „Force for Change“ London.

- 20. lipanj/jun: Centar za mir – Vukovar i Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava obilježili su Svjetski dan izbjeglica. U povodu obilježavanja ovog dana, Centar za mir i Koalicija obratili su se medijima i javnosti.

Izjava za javnost u povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica

- 9. lipanj/jun, Osijek: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na javnom predstavljanju Kalendara objave natječaja i poziva za iskaz interesa u 2009. godini koje je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva pred pedesetak predstavnika organizacija civilnoga društva iz Slavonije i Baranje. Brojni predstavnici organizacija civilnoga društva su tom prigodom imali mogućnost informirati se o postupcima, kriterijima, uvjetima i prioritetima svakog ovogodišnjeg natječaja i poziva na suradnju.

- 8. lipanj/jun, Brisel (Belgija): Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava na konzultacijskom sastanku s predstavnicima Europske Komisije.  Sastanak je bio posvećen sagledavanju i raspravi preostalih problema i napretka koji je Republika Hrvatska postigla u ostvarivanju političkih kriterija za članstvo u EU u odnosu na stanje opisano u Godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja EU iz studenog 2008. Nekoliko dana prije sastanka, predstavnicima Europske Komisije dostavljen je pregled napretka i preostalih problemi u 2009. Izradi završne verzije pregleda svojim su komentarima i prijedlozima doprinos dali Centar za mir, pravne savjete i psihosocijlanu pomoć – Vukovar; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek; Centar za građanske inicijative – Poreč; Srpski demokratski forum – Zagreb; organizacija Kulin-ban – Zagreb; te organizacija CERD – Split. Priprema za i sudjelovanje predstavnice Centra za mir – Vukovar i Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava na konzultacijskom sastanku omogućeno je potporom fundacije King Baudoin iz Brisela.

Pregled napretka i preostalih problema u ispunjavanju politickih kriterija za clanstvo Republike Hrvatske u EU u 2009.

 svibanj/maj 2009.god.

- 25. svibanj/maj, Zagreb: Centar za mir – Vukovar potpisao je s Ministarstvom pravosuđa ugovor o financiranju besplatne pravne pomoći, koju će Centar pružati građanima u potrebi u 2009. Centru su ugovorom osigurana sredstva u iznosu od 86,400.00 kn.

- 20. svibanj/maj, Vukovar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić dala je intervju u sklopu emisije “Pozor, govori žena” Hrvatskog radija Vukovar na temu žena i besplatna pravna pomoć.

travanj/april 2009.god.

- 27. travanj/april, Zagreb: Predsjednica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na Međunarodnoj Konferenciji "Antidiskriminacijsko zakonodavstvo i praksa" održanoj u sklopu projekta "Izgradnja kapaciteta i podizanja svijesti sudaca i državnih odvjetnika o antidiskriminacijskom zakonodavstvu". Konferenciju je otvorio Nj.E. David Graeme Blunt, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, a u ime Vlade Republike Hrvatske sudionicima su se obratili Ivan Šimonović, ministar pravosuđa i Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. O ulozi pučkog pravobranitelja skupu je govorio Jurica Malčić, pučki pravobranitelj. Skup je organizirala Međunarodna organizacija za migracije, Pravosudna akademija Ministarstva pravosuđa i Hrvatski pravni centar uz financijsku potporu Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

ožujak / mart 2009.god.

- 11. - 15 ožujak/mart, Kotor (Crna Gora): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na 3. regionalnom sastanku partnerskih organizacija koje sudjeluju u provedbi trogodišnjeg programa: Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program, u razdoblju srpanj/jul 2007. – lipanj/jun 2010., provodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

- 4. ožujak/mart, Vukovar: Centar za mir – Vukovar organizirao je okrugli stol na temu „Uloga NVO-a u provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije“. Okrugli je stol organiziran povodom stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije u Republici Hrvatskoj. Osnovni ciljevi okruglog stola bili su promocija Zakona o suzbijanju diskriminacije, upoznavanje sudionika s nadležnostima Pučkog pravobranitelja kao središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije, uspostava i jačanje suradnje sa socijalnim partnerima i organizacijama civilnog društva te pojašnjavanje uloge nevladinih organizacija kao umješača u sudskim postupcima. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i  Ureda Pučkog pravobranitelja; te predstavnici županijskih i općinskih sudova; županijskih ureda za ljudska prava; nevladinih organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava; koordinacija, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina; sindikata; udruga poslodavaca; vjerskih organizacija, kao i ostalim organizacijama koje se bave zaštitom prava skupina izloženih visokom riziku diskriminacije s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Uvodničari su bili g. Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske; gđa. Silvija Trgovec Greif, savjetnica Pučkog pravobranitelja; i g. Branislav Dimitrijević, sudac Županijskog suda u Vukovaru.

stol1 stol2stol3 stol4

Okrugli stol je organiziran u okviru regionalnog projekta Strateškoparničenje za nediskriminaciju i prava manjina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, koji, uz financijsku podršku Instituta otvoreno društvo Budimpešta, provode MRGI – Minority Rights Group International, Velika Britanija; Centar za mir - Vukovar i Regionalni projekt MPDL (El Movimiento por la Paz), Španjolska.

veljača / februar 2009.god.

- 19. veljače/februara:Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske donijelo je rješenje kojim se Centar za mir – Vukovar ovlašćuje za pružanje besplatne pravne pomoći sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći. Temeljem ovog rješenja Centar se upisuje u Registar udruga ovlaštenih za pružanje besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa.

siječanj / januar 2009.god.

- 26. siječanj/januar, Zagreb:Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na konferenciji„Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije“.  Konferenciju je, u povodu obilježavanja početka primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije (stupio na snagu 1. siječnja 2009.), organizirao Ured pučkog pravobranitelja, u suradnji i uz financijsku potporu Misije UNDP-a u Zagrebu.

- 22. siječanj/januar, Vukovar: Održana je redovita, dvogodišnja, sjednica Skupštine Centra za mir – Vukovar. Na sjednici je izabrana nova predsjednica Centra, gđa.Ankica Mikić, koja će tu dužnost obnašati u naredne 2 godine. Skupština Centra donijela je, između ostalog, i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Centra, kojom je aktivnostima Centra pridodano i ,,pružanje pravne pomoći''.

- 21. siječanj/januar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na savjetodavnom sastanku predstavnika Ministarstva pravosuđa i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima organizacija civilnoga društva na temu provedbe Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Sastanak je održan u Hrvatskom saboru, a organizirali su ga Ministarstvo pravosuđa i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

- 19.-20. siječanj/januar, Istanbul (Turska): Predstavnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ivana Juričević, sudjelovala je na 2. regionalnoj konzultacijskoj konferenciji nevladinih organizacija o Kodeksu dobre prakse za građansko sudjelovanje. Konferenciju su suorganizirali Third Sector Foundation (TUSEV) iz Turske, Konferencija međunarodnih nevladinih organizacija Vijeća Europe i Vijeće Europe. Ova je konferencija uslijedila, između ostalog, kao svojevrstan nastavak rasprava sa Foruma za budućnost demokracije koji je održan 2007. u Stockholmu / Sigtuna (Švedska) te 1. regionalne konzultacijske konferencije održane u Stockholmu 2008, s osnovnim ciljem doprinosa razvoju Europskog kodeksa dobre prakse za građansko sudjelovanje u državama članicama Vijeća Europe i Belorusiji.

prosinac/decembar 2008.god.

-  5. prosinac/decembar, Zagreb: Pravni savjetnik Centra za mir – Vukovar, g. Branislav Tekić, sudjelovao je na sastanku predstavnika nacionalnih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i predstavnika Europske mreže za borbu protiv rasizma (ENAR). Cilj ovog inicijalnog sastanka bio je potaknuti uspostavu Nacionalne koordinacije Europske mreže za borbu protiv diskriminacije u Republici Hrvatskoj. Sastanak su organizirali ENAR i Hrvatski pravni centar.

- 5. prosinac/decembar, Vukovar: Održana je javna tribina ,,Kako živimo ljudska prava Vukovar danas''. Javnu su tribinu organizirali Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar i udruga Forum građana Tuzle, u okviru regionalnog projekta ‘’Kako do istine’’ koji je podržan od nizozemske fondacije IKV PAX CHRISTI. Tribina je održana u povodu obilježavanja 60. godišnjice Opće deklaracije o pravima čovjeka, a osnovni joj je cilj bio sagledati socijalna, ekonomska i kulturna prava građana Vukovara. Tribini su nazočili predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti te medija, a uvodničari su bili novinar g.Drago Hedl i g.Jaroslav Pecnik iz Hrvatskog helsinškog odbora.

- 1. prosinac/decembar, Brisel (Belgija): Suradnica Centra za mir – Vukovar, gđa.Jelena Josić, sudjelovala je na sastanku, koji je povodom objavljivanja godišnjih izvještaja Europske komisije o napretku država jugoistočne Europe u 2008., održan sa predstavnicima Europske Komisije. Predstavnici nevladinih organizacija, partnera Minority Rights Group International (MRGI) iz Londona u provedbi regionalnog programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji, izložili su osvrte na sadržaj izvještaja Europske komisije, s naglaskom na pitanja vezana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.  

Tekst osvrta Centra za mir - Vukovar (engleski jezik)

studeni/novembar 2008.god.

- 26. studeni/novembar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Milena Jurišić, razgovarala je s novinarkom radio Borova povodom godišnjice potpisivanja Erdutskog sporazuma i njegovom provođenju u praksi te dala izjavu i materijale koji će biti prezentirani i uvršetni u list Identitet početkom 2009. godine.

- 24.-25. studeni/novembar, Donja Stubica: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na regionalnoj konferenciji ,,Utjecaj procesa pridruživanja EU na ljudska prava''. Konferenciju je organizirao Centar za ljudska prava iz Zagreba, a bila je posvećena razmjeni iskustava organizacija civilnog društva i drugih zainteresiranih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, koje se bave pitanjima suzbijanja diskriminacije, pružanja besplatne pravne pomoći te zaštite okoliša i azila.

- 19. studeni/novembar, Vukovar: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, održala je sastanak s delegacijom ureda Visokog povjerenika OESS za nacionalne manjine, koju je predvodio Visoki povjerenik, g.Knut Vollebeck.

- 18. studeni/novembar, Beograd (Srbija): Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na regionalnom sastanku o suradnji na identifikaciji područja koja zahtjevaju dodantno angažiranje u cilju ostvarivanja prava izbjeglica u regiji. Sastanak su organizirali Misija OESS i Ured UNHCR u Republici Srbiji.

- 12. studeni/novembar, Osijek: Pravne savjetnice Centra za mir – Vukovar, gđa. Milena Jurišić i gđa. Ankica Mikić, sudjelovale su na konferenciji ,,Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i njegova provedba''. Konferenciju je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

listopad/oktobar 2008.god.

- 27.-28. listopad/oktobar, Istanbul (Turska): Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na međunarodnoj radionici na temu ''Manjine, regionalna stabilnost i sigurnost u jugoistčnoj Europi''. Radionicu je, u okviru inicijalne faze projekta praćenja, analiziranja i izvještavanja o uzajamnoj vezi pitanja manjina i stabilnosti sigurnosti u JIE, organizirao Ethnobarometar iz Rima, Italija. 

- 27. listopad/oktobar, Beograd (Srbija): Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na regionalnoj konferenciji ''Rješenje problema izbjeglica i put u Europsku uniju''. Konferenciju su organizirali Srpski demokratski forum iz Beograda, Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba i Biro za ljudska prava iz Tuzle.

- 23. listopad/oktobar, Zagreb: Održana je konferencija na temu: '' Deset godina od stupanja na snagu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina – Utjecaj Konvencije na ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj''. Konferenciju je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, u okviru programa Prava manjina u praksi – Nacionalna Strategija za Hrvatsku organizirao Centar za mir – Vukovar. Konferencija je održana povodom obilježavanja 10. godišnjice stupanja na snagu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, prvog međunarodnog pravno-obvezujućeg dokumenta za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina. Osnovni cilj konferencije bio je promovirati Okvirnu konvenciju u Republici Hrvatskoj, kao i razmotriti utjecaj koji je, tijekom prethodnih deset godina, Konvencija imala na poboljšanje položaja nacionalnih manjina te zaštitu i ostvarivanje njihovih prava u Republici Hrvatskoj, s osvrtom na aktualne mjere Vlade Republike Hrvatske i trenutačan položaj manjina i stanja manjinskih prava u Republici Hrvatskoj. Sudionici konferencije, njih 70, bili su predstavnici udruga i vijeća nacionalnih manjina, nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih / manjinskih prava; Ureda za ljudska prava i ureda za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske, Ureda Pučkog pravobranitelja, Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, stručnjaka za manjinska prava te međunarodne NVO – Minority Rights Group International.

Kratki izvještaj sa konferencije

- 9. – 10. listopad/oktobar, Strasbourg (Francuska): U organizaciji Vijeća Europe održana je konferencija ,,Jačanje utjecaja Okvirne konvencije: prethodna iskustva, sadašnja postignuća i budući izazovi''. Konferencija je održana povodom desete godišnjice od stupanja na snagu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, prvog međunarodnog pravno-obvezujućeg ugovora za zaštitu nacionalnih manjina, a bila je posvećena razmatranju doprinosa Konvencije zaštiti prava nacionalnih manjina u prtehodnom razdoblju. Prije početka službenog dijela konferencije održan je sastanak nevladinih organizacija, predovđenih Minority Rights Group International iz Londona, koje su radile na izradi završne verzije zajedničke NVO Deklaracije o Okvirnoj Konvenciji. Deklaracija je kasnije predstavljena na plenarnoj sjednici u okviru službenog djela konferencije, a do sada ju je potpisalo više od 85 NVO iz država članica Vijeća Europe. Na konferenciji i sastanku NVO je, ispred Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, sudjelovao Ljubomir Mikić, predsjednik Centra.

Tekst Deklaracije nevladinih organizacija (eng., hrv.)
Za informacije o Konferenciji pogledati na http://www.coe.int/t/dghl/monitorings/minorities/4_Events/News_Conf_en.asp

 

- 1. – 2. listopad/oktobar, Varšava (Poljska):  Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na godišnjoj konferenciji: Sastanak provedbe ljudske dimenzije, u organizaciji Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava. Na radnoj sjednici br. 5 posvećenoj razmatranju pitanja tolerancije i nediskriminacije u državama članicama OESS, Ljubomir Mikić se prisutnim sudionicima obratio s intervencijom o problemima stambenog zbrinjavanja manjinskih povratnika, bivših nositelja stanarskih prava, u Republici Hrvatskoj. U ulozi panelista, Ljubomir Mikić je sudjelovao i na side eventu posvećenom prezentaciji publikacije: ''Report: Pushing for Change? South East Europe's Minorities in the EU Progress Reports'', koju je u srpnju 2008. objavio Minority Rights Group International iz Londona, i koji je izrađen u suradnji s lokalnim partnerskim nevladinim organizacijama iz jugoistočne Europe, uključujući Centar za mir – Vukovar. Moderator side eventa bio je Željko Jovanović, viši menadžer programa Instituta otvoreno društvo iz Budimpešte, a panelisti su, osim Ljubomira Mikića, bili i Snježana Bokulić, voditeljica programa MRGI za Europu i Centralnu Aziju i autorica publikacije, te Nadir Redžepi, predstavnik Romske demokratske udruge za razvoj SONCE iz Tetova, Makedonija. 

Tekst intervencije Ljubomira Mikića (engleski jezik)
Za informacije o Konferenciji pogledati na http://www.osce.org/conferences/hdim_2008.html

Troškove sudjelovanja Ljubomira Mikića na Konferenciji sufinancirala je, u okviru programa za suradnju u području prijenosa znanja na međunarodnoj razini - Znanje bez granica (A), Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


 

rujan/septembar 2008.god.

- 26. rujan/septembar, Rijeka: Pod pokroviteljstvom grada Rijeke i Ministarstva kulture Republike Hrvatske započeli je 12. etno smotra: ,,Dani nacionalnih manjina sa sjedištem u Rijeci''. Smotra je službeno otvorena održavanjem javne tribine: ,,Interkulturalni dijalog u hrvatskom društvu'', na kojoj su govorili prof.dr.sc. Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci; Stojan Obradović, glavni urednik agencije STINA i urednik Manjinskog foruma; i Ljubomir Mikić, predsjednik Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.
- 25. rujan/septembar, Vukovar: U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara održana je javna tribina na temu ,,Povratak Srba u Republiku Hrvatsku – stambeno zbrinjavanje''. Na tribini su govorili Anna-Maria Radić, ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva; Miodrag Linta, koordinator ureda Srpskog demokratskog foruma u Beogradu; i Ankica Mikić, pravna savjetnica Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.

srpanj/jul 2008.god.

- 11. srpanj/jul, Sarajevo (Bosna i Hercegovina): Održano je prvo javno predstavljanje dokumenta Analiza pristupa stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih bivših nositelja stanarskog prava u Republici Hrvatskoj u 2007. Ova Analiza izrađena je u okviru posljednje faze Regionalnog programa pravne pomoći – projekta ''Podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba putem pružanja pravne pomoći'', koji je proveden u razdoblju listopad 2005. – travanj 2008, pod pokroviteljstvom Misije OSCE u Srbiji i uz financijsku podršku vlade Sjedinjenih Američkih Država. Posljednju fazu RPPP-a provele su, u razdoblju siječanj – travanj 2008., tri nevladine organizacije, članice regionalne mreže RPPP-a: Humanitarni centar za integraciju i toleranciju iz Novog Sada, Srbija; Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara, Hrvatska; i regionalni projekt Movimento por la Paz, el Disarme y la Libertad (MPDL), Španjolska, s uredima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Osnovni cilj posljednje faze RPPP-a bio je praćenje i izrada detaljne analize postojećih programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih bivših nositelja stanarskog prava u Republici Hrvatskoj (RH) i njihovog provonenja u 2007., sukladno obvezama koje je iskazala i prihvatila Vlada Republike Hrvatske.
Cjelovit tekst Analize
Sažetak Analize

- 8. - 10. srpanj/jul, Sarajevo (Bosna i Hercegovina): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na koordinacijskom sastanku organizacija partnera uključenih u provedbu regionalnog projekta Strateško parničenje za nediskriminaciju i prava manjina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu. Projektprovodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s Centrom za mir – Vukovar i Movimento por la Paz, el Disarme y la Libertad (MPDL), Španjolska, s uredima u BiH i na Kosovu. Provedba projekta započela je u svibnju/maju 2008. uz podršku Intituta Otvoreno Društvo - Budimpešta. 

- 7. srpanj/jul, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, nazočio je večeri koju je povodom posjeta g.Jason Kenney-a, državnog tajnika Kanade za multikulturalizam i kanadski identitet, organizirao njegova ekselencija g. Thomas Marr, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj.

- 4. – 7. srpanj/jul, Bizovačke toplice: U organizaciji Centra za mir – Vukovar održan je seminar o procesu pridruživanja Europskoj Uniji u jugoistočnoj Europi i zaštita manjina. Seminar je organiziran u okviru trogodišnjeg partnerskog programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program, u razdoblju srpanj/jul 2007.

– lipanj/jun 2010., provodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova. Sudionici seminara (26) bili su predstavnici manjinskih organizacija i institucija, nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava te medija iz Republike Hrvatske, dok su predavači bili predstavnici partnerskih organizacija iz Makedonije, Bosne i Hercegovine te Velike Britanije.

      

 - 1. srpanj/jul, Brisel (Belgija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na predstavljanju izvještaja Pushing for Change? South East Europe's Minorities in the EU Progress Reports, koji je izradio Minority Rights Group International uz doprinos lokalnih partnerskih organizacija iz regije. Predstavljanju izvjestaja i raspravi koja je uslijedila nazočili su predstavnici Europske Komisije, Europskog Parlamenta, međunarodnih organizacija, nacionalnih misija pri Europskim Zajednicama te madunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija.
Izjava za medije

lipanj/jun 2008.god.

- 26. lipanj/jun, Brisel (Belgija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europisudjelovao je na godišnjem sastanku predstavnika partnerskih organizacija uključenih u provedbu programa. Sastanak je organizirala je fondacija King Baudouin. Na sastanku je razmotren prijedlog za formalno osnivanje regionalne Balkanske mreže NVO za prava manjina (MIRBAN) te zaključivanje posljednje faze programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi do kraja 2008.

- 25. lipanj/jun, Brisel (Belgija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na multilateralnom sastanku s predstavnicima Europske Komisije. Sastanak je bio posvećen sagledavanju i raspravi preostalih problema i napretka koji je Republika Hrvatska postigla u ostvarivanju političkih kriterija za članstvo u EU u odnosu na stanje opisano u Godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja EU iz studenog 2007.

- 18. lipanj/jun, Vukovar: Centar za mir – Vukovar posjetio je g. Calum Shaw, predstavnik Quaker Council for European Affairs iz Brisela. Predstavnici Centra za mir – Vukovar podijelili su s g.Shaw-om iskustva iz dosadasnjeg rada na pitanjima pomirenja, ostvarivanja i poštivanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj te ostvarivanja političkih kriterija za članstvo Republike Hrvatske u EU.

- 6. lipanj/jun, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na konzultacijskom sastanku Delegacije Europske Komisije u Republici Hrvatskoj s predstavnicima organizacija civilnog društva na temu pripreme Godišnjeg izvještaja Europske komisije o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja EU. Sastanak su organizirali Ured za udruge Vlade RH i Delegacija Europske komisije u RH u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnog društva i Centrom za ljudska prava.

svibanj/maj 2008.god.

- 16.–18. svibanj/maj, Skopje (Republika Makedonija): Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa. Ankica Mikić, sudjelovala je na 4. treningu za pravnike zapadnog Balkana koji rade na zaštiti ljudskih prava. Trening je bio posvećen primjeni članka 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a organizirao ga je Švedski helsinški odbor za ljudska prava.

- 14. svibanj/maj, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na jednodnevnom sastanaku za nevladine udruge koje pružaju besplatnu pravnu pomoć s temom „Naputak za ubrzavanje upravno-pravnog postupka utvrđivanja prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje“. Sastanak su organizirali Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i UNHCR-a Zagreb.

- 8. svibanj/maj, Jankovac: Centar za mir – Vukovar i ured Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava  organizirali su seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 20-tak, bili su predstavnici vijeća nacionalnih manjina te vlasti područne (regionalne) samouprave Virovitičko-podravske županije.

- 7. svibanj/maj, Vukovar: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na sastanku organizacija civilnog društva iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije sa veleposlanicom Republike Finske u Republici Hrvatskoj, njenom ekselencijom gđom. Ann-Marie Nyroos.

- 7. svibanj/maj, Vukovar: Predstavnice Centar za mir – Vukovar sudjelovale su na regionalnom konzultacijskom sastanku o Strategiji partnerstva Svjetske banke za Hrvatsku 2009.-2012.

travanj/april 2008.god.

- 27. travanj/april: Otpočela je kampanja ''Justice for Darfur (Pravda za Darfur)''. Ovo je globalna NVO kampanja kojom se međunardona zajednica poziva da osigura žurno uhićenje i predaju Međunarodnom kaznenom sudu osoba optuženih za počinjenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u Darfuru, Sudan. Kampanja je pokrenuta na prvu godišnjicu izdavanja uhidbenih naloga Međunarodnog kaznenog suda.

Za više informacija o kampanji posjetite www.justice4darfur.org

- 12. travanj/april, Knin: Centar za mir – Vukovar i ured Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava  organizirali su seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 40, bili su predstavnici vijeća i pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina sa područja Šibensko-kninske županije.

- 5. travanj/april, Daruvar: Centar za mir – Vukovar i ured Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava  organizirali su seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 30-tak, bili su predstavnici vijeća i pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina, predstavnici manjinskih udruga te predstavnici vlasti jedinica lokalne i područne samouprave sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

                      

ožujak/mart 2008.god.

- 28. o žujak/mart, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa.Ankica Mikić, sudjelovala je na javnoj raspravi o Nacrtu Prijedloga zakona o suzbijanju diskriminacije, koju je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u suradnji s Uredom za ljudska prava i Centrom za ljudska prava.

- 14.-17. ožujak/mart, Ohrid (Republika Makedonija): Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa.Ankica Mikić, sudjelovala je na seminaru "Utjecaj procesa pridruživanja EU na ljudska prava - iskustva Hrvatske i Makedonije". Seminar su organizirali Centar za ljudska prava, Zagreb, i Institut Otvoreno društvo Makedonija u okviru East-East programa prekogračicne suradnje IOD-a.

- 10.-11. ožujak/mart, Skopje (Republika Makedonija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa ''Prava manjina u praksi 2007./2008.'' sudjelovao je na regionalnoj konferenciji ''Političko sudjelovanje manjina iz jugoistočne Europe u procesima EU integracija''. Radionicu je,  u okviru regionalnog programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi organizirala organizacija Common Values iz Skopja. Ljubomir Mikić je na konferenciji izložio prezentaciju na temu ''Političke stranke i manjinska pitanja u Republici Hrvatskoj''.

                         

- 29. veljača/mart – 2. ožujak/mart, Sarajevo (Bosna i Hercegovina): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na regionalnom sastanku partnerskih organizacija koje sudjeluju u provedbi trogodišnjeg programa: Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program, u razdoblju srpanj/jul 2007. – lipanj/jun 2010., provodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

veljača/februar 2008.god.

- 22. veljače / februar, Vukovar: Centar za mir – Vukovar organizirao je konzultacijski sastanak sa 6 predstavnika/ca nacionalnih manjina iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-Baranjske povodom priprema za izradu Regionalne studije o Kopenhaškim političkim kriterijima za članstvo u EU, koja će se objaviti u okviru programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji 2007.  –  2010.

- 18. veljače / februar, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na javnoj raspravi u organizaciji Centra za ljudska prava na temu Reguliranje sustava besplatne i sponzorirane pravne pomoći u Republici Hrvatskoj.  

  - 6. veljače / februar, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, održao je, na radionici koju su organizirali Centar za ljudska prava i UNDP, prezentacije na teme ''Direktna zaštita ljudskih prava’’ i ‘’Izvejštavanje odborima UN-a’’. Radionica je održana u okviru višednevnog seminara  o ljudskim pravima za organizacije koje se bave pitanjem HIV/AIDS-a u Republici Hrvatskoj.

siječanj/januar 2008.god.

- 29. – 30. siječanj / januar, Ljubljana: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na regionalnom sastanku ''Being Seen – Being Heard'' koji je, u okviru šireg projekta ''Living Together'', organizirao Britanski Savjet (the British Council). Cilj projekta ''Living Together'' je dati doprinos značajnijem sudjelovanju manjinskih zajednica u javnom životu. Sastanak je okupio predstavnike medija, nevladinih organizacija, akademskih institucija, lokalnih vlasti i ureda Britanskog savjeta iz Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

- 16. siječanj / januar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa.Ankica Mikić, sudjelovala je na sastanku udruga članica ad hoc Koalicije za besplatnu pravnu pomoć. Tema sastanka bila je rasprava i usvajanje zajedničkih stajališta o dokumentu Zajedničke polazne osnove za uređenje besplatne i sponzorirane pravne pomoći u Republici Hrvatskoj.

- Centar za mir – Vukovar podržao je i priključio se inicijativi Aegis Trust-a, Velika Britanija, za pokretanje međunarodne kampanje usmjerene na privodenje pravdi dvojice optuženika za zločine počinjene u Darfuru, Sudan. Aegis Trust, nevladina organizacija iz Velike Britanije (www.aegistrust.org), pokrenula je inicijativu i kampanju da se pred Međunarodni kazneni sud (MKS) privedu dvije osobe protiv kojih je MKS izdao uhidbene naloge za zločine počinjene u Darfuru. MKS je uhidbene naloge izdao prošle godine, a sudanske vlasti se i dalje oglušuju na njih i ne pokazuju spremnost da surađuju s MKS. Međunarodna kampanja usmjerena je na Vijeće sigurnosti UN tj. na države koje su predstavljene u njemu kako bi Vijeće sigurnosti organiziralo posjet Khartoum-u u svibnju 2008.god. i zatražilo od vlade Sudana da izruči dvojicu osumnjičenih te da, u slučaju potrebe, nametne ciljane sankcije (zamrzavanje imovine) prema ministrima sudanske vlade koji pružaju zaštitu osumnjičenicima.

Za više informacija o kampanji posjetite www.wantedwarcriminals.org . Dio sadržaja web-stranice preveden je i na hrvatski jezik.

prosinac/decembar 2007.god.

- 17. prosinac/decembar. Zagreb: Centar za mir – Vukovar i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva potpisali su ugovor o finacijskoj potpori provedbi projektu Centra ''Javna uprava u službi građana''. Centar će provoditi projekt u 2008.god., a odbrena financijska potpora Zaklade iznosi 96.600,00 kn.
naklada1
- Centar za mir – Vukovar i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva potpisali su ugovor o finaciranju instituctionalne potpore radu Centra u 2008.god.
naklada2
- 12. prosinac/decembar, Vukovar: Centar za mir, pravne savjete i psiho-socijalnu pomoć Vukovar, kao članica Koalicije za promicanje i zaštitu ljudskih prava u RH u okviru programa Koalicije "Promicanje europskih vrijednosti protiv rasizma i ksenofobije na lokalnom i regionalnom nivou'' koji podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, organizirao je okrugli stol na temu "Najčešća kršenja ljudskih prava u 2007. godini".  Okrugli stol organiziran je povodom obilježavanja Dana ljudskih prava. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici nevladinih organizacija, sindikata i lokalnih vlasti iz istočne Hrvatske.

- 8. prosinac/decembar, Zagreb: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, g.Ljubomir Mikić, gostovao je u emisiji Hrvatske televizije ‘’PRIZMA’’ koja je bila posvećenena obilježavanju Dana ljudskih prava, 10.prosinca/decembra.

- 7.- 8. prosinac/decembar, Vukovar: Održan je okrugli stol na temu ‘’Razumijevanjem ka povjerenju – Poslijeratna obnova (su)života u Vukovaru’’. Okrugli stol, u suradnji s Centrom za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, organizirala je udruga Forum građana Tuzle, a u okviru regionalnog projekta ‘’Kako do istine’’ koji je podržan od nizozemske fondacije IKV PAX CHRISTI. Osnovni cilj okruglog stola je sagledati pitanja poslijeratne obnove (su)života u Vukovaru iz perspektive lokalnih političara, predstavnika vjerskih zajednica i medija, te organizacija civilnog društva i građana. Osim sudionika iz grada Vukovara, sudionici seminara bili su i gosti iz Zagreba, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Izvještaj o radu konferencije
005 007 009

- 5. prosinac/decembar, Banja Luka (Bosna i Hercegovina): Na poziv Republičkog udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Republike Hrvatske državljana BiH/Republike Srpske predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ljubomir i Ankica Mikić, sudjelovali su na konferenciji '' Socijalni status i zaštita socijalno-ekonomskih prava radnika i invalida rada izbjeglih iz Republike Hrvatske sa državljanstvom BiH/RS'' te izložili prezentaciju na temu nerješenih imovinskih prava u Republici Hrvatskoj uključujući stanarska prava i implementaciju programa stambenog zbrinjavanja. Sudionici konferencije bili su predstavnici vladinih institucija BiH i Republike Srpske, predstavnici osoba izbjeglih iz Republike Hrvatske i nevladinih organizacija, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banja Luci te međunarodnih organizacija i inozemnih diplomatskih predstavništava u BiH.

studeni/novembar 2007.god.

- 27. studeni/novembar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, gđa.Ankica Mikić, sudjelovala je na sastanku udruga članica ad hoc Koalicije za besplatnu pravnu pomoć. Tema sastanka, održanog u Centru za ljudska prava, bila je rasprava o zajedničkim polaznim osonovama za izradu Zakona o beslatnoj pravnoj pomoći.

- 23. studeni/novembar, Zagreb: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na okruglom stolu ‘’Sarajevska Deklaracija – tri godine poslije’’. Okrugli stol organizirao je Srpski demokratski forum kao koordinator regionalnog projekta koji se provodi u okviru mreže za pomoć izbjeglicama na području jugoistočne Europe.

- 20. studeni/novembar, Brisel (Belgija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar, g.Ljubomir Mikić, sudjelovao je na sastanku, koji je povodom objavljivanja redovitih godišnjih izvještaja Europske komisije o napretku država jugoistočne Europe, održan sa predstavnicima Europske Komisije u prostorijama Europskog parlamenta. Domaćini sastanka bili su Minority Rights Group International (MRGI) iz Londona i gđa.Kinga Gal, zastupnica u Europskom parlamentu. Predstavnici nevladinih organizacija, partnera MRGI u provedbi regionalnog programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji, izložili su osvrte na sadržaj posljednjih izvještaja Europske komisije s naglaskom na pitanja vezana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.  

Priopcenje za medije MRGI (engleski jezik)
Tekst intervencije Ljubomira Mikića (engleski jezik)

- 13. studeni/novembar, Karlovac: Centar za mir – Vukovar i Odbor za ljudska prava iz Karlovca organizirali su, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 22, bili su predstavnici vijeća nacionalnih manjina, pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici nevladinih udruga sa područja Karlovačke županije.

- 9. studeni/novembar, Poreč: Centar za mir – Vukovar i Centar za građanske inicijative iz Poreča organizirali su, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 36, bili su predstavnici vijeća nacionalnih manjina, pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici vlasti jedinica lokalne i područne samouprave sa područja Istarske županije.

- 6. studeni/novembar, Zagreb: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na sastanku koji je, s predstavnicima nevladinih organizacija aktivnim u pružanju pomoći osobama od značaja za mandat UNHCR-a u Republici Hrvatskoj , organizirao UNHCR. Sastanak je bio posvećen razmatranju modela međusobne suradnje i održavanja redovitih konzultacija te zajedničkih aktivnosti i prioriteta u narednom razdoblju.

listopad/oktobar 2007.god.

- 30. listopad/oktobar, Beograd (Srbija): Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, prisustvovao je promociji knjige prof. Philipa Leacha '' Obraćanje Europskom sudu za ljudska prava '' te popratnom razgovoru o europskom sistemu zaštite ljudskih prava. Prezentaciju su organizirali Beogradski centar za ljudska prava i Misija OESS u Republici Srbiji.

- 23.-27. listopad/oktobar, Ohrid (Makedonija): Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na trening seminaru na temu ‘’Procesi pristupanja Europskoj Uniji i zaštita manjina u jugoističnoj Europi’’. Seminar je organiziran u okviru trogodišnjeg regionalnog programa Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji kojeg provodi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

- 18.-19. listopad/oktobar, Cluj – Napoca (Rumunjska): Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je u radu dvodnevne konferencije '' Pravni instrumenti o statusu nacionalnih manjina u jugoistočnoj Europi '' koji su organizirali Ethnocultural Diversity Resouce Center i Odjel političkih znanosti Babes-Bolyai sveučilišta iz Cluj-Napoca. Ljubomir Mikić je na radionici napravio kratku prezentaciju o institucijama i pravnim instrumentima od značaja za zaštitu manjinskih prava i sloboda u Republici Hrvatskoj.

- 9.-10. listopad/oktobar, Zagreb: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na seminaru: ''Dokumentiranje diskriminacije: značaj prikupljanja podataka'' kojeg je organizirala Agencija Europske Unije za temeljna prava.

- 4. listopad/oktobar, Beli Manastir: Centar za mir – Vukovar i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka organizirali su, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 21, bili su predstavnici vijeća nacionalnih manjina, pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici vlasti jedinica lokalne i područne samouprave sa područja Baranje.

    

- 3. listopad/oktobar, Vukovar: Centar za mir – Vukovar organizirao je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, seminar na temu: ''Položaj i uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava u Republici Hrvatskoj''. Seminar je organiziran u okviru druge faze programa ''Prava manjina u praksi – Nacionalni akcijski plan za Hrvatsku 2007. – 2008.'' koja je podržana od fondacije King Baudouin i Nacionalne lutrije Belgije. Sudionici seminara, njih 33, bili su predstavnici vijeća nacionalnih manjina, pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici vlasti jedinica lokalne i područne samouprave sa područja Vukovarsko-srijemske županije.


 

 rujan/septembar 2007.god.

- 27. rujan/septembar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na okruglom stolu ''Zakonom protiv diskriminacije: potrebe, mogućnosti i granice pravne borbe protiv diskriminacije'' kojeg su organizirali Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Srpski demokratski forum.

- 27. rujan/septembar, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je na okruglom stolu ''Primjena članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina: zapošljavanje u pravosuđu'' kojeg su organizirali Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo pravosuđa.

Priopćenje za medije sa okruglog stola dostupno je na web-stranici Misije OESS-a u Hrvatskoj:
www.osce.org/croatia

- 26. rujan/septembar, Varšava: Pod pokroviteljstvom Misije OESS u Republici Srbiji, predstavnici neformalne regionalne mreže nevladinih organizacija koje sudjeluju u projektu Regionalni program pravne pomoći (RPPP), organizirali su na redovitom godišnjem sastanku Ureda OESS-a za demokratke institucije i ljudska prava side event posvećen prezentaciji dokumenta ''Analiza: Pristup pripadajućim pravima i (re)integracija raseljenog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u 2006.god. - Nacionalni političko-pravni okviri i njihova primjena u praksi''. Osnovni cilj ovog side event-a bio je predstaviti i naglasiti najznačajnije probleme raseljenih i izbjeglih osoba u regiji.

Uvodne napomene dala je gđa. Ružica Banda, predstavnica Misije OESS u Republici Srbiji, dok su panelisti ispred RPPP mreže bili g. Fermin Cordoba, predstavnik regionalnog projekta Movimento por la Paz el Disarme y la Libertad (MPDL), g. Ljubomir Mikić, predstavnik Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara te g.Miodrag Shrestha, predstavnik Grupe 484 iz Beograda.

Tekst dokumenta (sažetak sadržaja Analize) pripremljenog za side event (engleski jezik)

- 3. rujan/septembar: Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Zagrebu odobrilo je Centru za mir – Vukovar donaciju u iznosu od 90.000,00 kn za nastavak provedbe projekta Centar za podizanje javne svijesti o ljudskim pravima, direktnu pomoć i demokratizaciju. Projekt je usmjeren na praćenje, ubrzavanje i doprinos napretku u procesima višestranog povratka, pristupa pravima i iznalaženja trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike.

 kolovoz/avgust 2007.god.

- Potpisivanjem peticije za ''očuvanje manjinskih glasova u Ujedinjenim Narodima'' Centar za mir – Vukovar podržao je kampanju koju su pokrenule Minority Rigths Group International (MRGI) iz Velike Britanije i International Movement Against all forms of Discrimination and Racism (IMADR) iz Japana.

Prijevod sažetka kampanje za očuvanje manjinskih glasova u UN:
'' Glasovi manjina u Ujedinjenim Narodima nalaze se u opasnosti. Privođenjem kraju procesa reformi koje provodi UN-ovo Vijeće za ljudska prava pojavljuje se opasnost da, po prvi put od 1947., više ne postoji UN-ov forum za manjine.
Vijeće za ljudska prava odlučivati će o budućnosti Radne Grupe za manjine na svojoj sjednici u rujnu/septembru 2007.
Minority Rigths Group International i International Movement Against all forms of Discrimination and Racism provode kampanju s ciljem da uvjere 47 država članica koje će odlučivati na UN-ovom Vijeću za ljudska prava da zadrže forum na kojem će manjine biti u mogućnosti postavljati pitanja od njihovog interesa.

Kao minimum, ovaj bi forum morao:

- biti službeni UN-ov sastanak na kome manjine mogu predstavljati pitanja od njihovog interesa, sastajati se službenicima UN-a i predstavnicima svojih vlada;
- facilitirati sudjelovanje nevladinih organizacija iz svih djelova svijeta bez obzira na njihov ECOSOC status;
- omogućiti da se o raspravama na forumu informira UN-ovo Vijeće za ljudska prava.''

Više informacija o kampanji dostupno je na: http://www.minorityrights.org/un_campaign

 srpanj/jul 2007.god.

- 29. srpanj/jul – 1. kolovoz/avgust, Budimpešta: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na regionalnom sastanku partnerskih organizacija povodom otpočinjanja provedbe trogodišnjeg programa: Unaprijeđivanje uključenosti ranjivih grupa u Jugoistočnoj Europi: Zagovaranje manjinskih prava u procesima priključivanja Europskoj Uniji. Program će, u razdoblju srpanj/jul 2007. – lipanj/jun 2010., provoditi Minority Rights Group International iz Londona, Velika Britanija, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

lipanj/jun 2007.god.

- 19. lipanj/jun, Beograd: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je u radu međunarodnog okruglog stola ''Održiv povratak izbjeglica u Republiku Hrvatsku – stanje i perspektive'', koji je održan u organizaciji Srpskog Demokratskog Foruma iz Beograda.

- 18.-19. lipanj/jun, Osijek: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Milena Jurišić, sudjelovala je na seminaru o podizanju svijesti o štetnosti korupcije ''Antikorupcijski programi i mjere prevencije'', koji je organiziralo Ministartstvo pravosuđa Republike Hrvatske.

- 18./20. lipanj/jun, Brisel: Predsjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa Prava manjina u praksiu jugoistočnoj Europi sudjelovao je na godišnjem sastanku predstavnika partnerskih organizacija uključenih u provedbu programa. Godišnji sastanak organizirala je fondacija King Baudouin. Tijekom boravka u Briselu, Ljubomir Mikić je održao bilateralni sastanak s predstavnikom Europske komisije – nacionalni country desk za Hrvatsku. 

- 18.lipanj/jun, Zagreb: Pravna savjetnica Centra za mir – Vukovar, Ankica Mikić, sudjelovala je u radu konferencije nevladinih organizacija ''Održivi povratak izbjeglica – otvorena pitanja''. Konferenciju je, ispred Mreže NVO-a jugoistočne Europe za pomoć izbjeglicama, organizirao Srpski Demokratski Forum (SDF) iz Zagreba.

- 14. lipanj/jun, Sarajevo: Nakon prve službene prezentacije dokumenta ''Analiza: Pristup pripadajućim pravima i (re)integracija raseljenog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u 2006.god. - Nacionalni političko-pravni okviri i njihova primjena u praksi'' koju je 5. ožujka/marta u Beogradu organizirala Misija OESS-a u Republici Srbiji, prezentacija analize održana je i u Sarajevu. Prezentaciju u Sarajevu suorganizirali su Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini i regionalna mreža MPDL. Ispred Centra za mir – Vukovar prezentaciji analize nazočila je pravna savjetnica, Ankica Mikić.

Ova Analiza izrađena je u okviru Regionalnog programa pravne pomoći(RPPP) - projekta ''Podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba putem pružanja pravne pomoći'', koji je proveden u razdoblju 5.listopad/oktobar 2005.god. – 5. listopad/oktobar 2006.god. Projekt je, pod okriljem Misije OESS-a u Srbiji i uz sudjelovanje OESS-ovih misija u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, provela regionalna mreža dvanaest nevladinih organizacija iz tri države. Provođenje projekta financijski je podržano sredstvima vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Analizu su prezentirali predstavnici nevladinih organizacija koje sudjeluju u provedbi projekta RPPP.

Tekst Analize je dostupan na engleskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku na službenim web-stranicama Misije OESS u Republici Srbiji. (Cjelovit tekst Analize)

- 13.-15.lipanj/jun, Stockholm/Sigtuna, Švedska: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je na Forumu Vijeća Europe za budućnost demokracije 2007.god.

 

- 11.-12.lipanj/jun, Zagreb: Predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na seminaru o Direktivi Vijeća Europske Unije o rasnoj jednakosti. Seminar je organiziran u okviru projekta koji provodi Agencija Europske Unije za temeljna prava – Europska Informacijska mreža o rasizmu i ksenofobiji u državama kandidatkinjama Hrvatskoj i Turskoj.

- 4.lipanj/jun, Vukovar: Predstavnik Centra za mir – Vukovar sudjelovao je na prezentaciji programa povratka izbjeglica i stambenog zbrinjavanja, koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Prezentacija i diskusija koja je potom uslijedila bile su posvećene temama stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske na i izvna područja posebne državne skrbi te zapošljavanju manjina u državnoj upravi i u pravosuđu. Sudionici prezentacije bili su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka, Središnjeg državnog ureda za upravu, predstavnici međunarodne zajednice, predstavnici lokalnih i područnih vlasti Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te predstavnici nevladinih udruga i lokalnih manjiskih institucija.

svibanj/maj 2007.god.

- 23.-24. svibanj/maj, Durres/Albania: Preddjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa ''Prava manjina u praksi 2007./2008.'' sudjelovao je u radio regionalne radionice ''Suradnja između vlasti i nevladinih organizacija u jačanju manjinskih prava u jugositočnoj Europi''. Radionicu je,  u okviru regionalnog DIANET programa organizirala organizacija HDPC iz Tirane, Albanija.

Za više informacija o DIANET programu pogledati na www.dianet.org

- 21. svibanj/maj, Zagreb: U prostorijama Hrvatskog sabora održan je okrugli stol na temu ''Provedba članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina: prijam u službu u državnoj upravi''. Okrugli stol organizirali su Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj i Središnji državni ured za upravu, a sudionici su bili predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministri pravosuđa i untarnjih poslova, predstavnici upravnih organizacija i ureda državne uprave sa nacionalne i lokalnih razina, saborski zastupnici, predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva te međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava u Republici Hrvatskoj. Ispred Centra za mir – Vukovar, u radu okruglog stola sudjelovao je predsjednik Centra, Ljubomir Mikic.

Priopćenje za medije sa okruglog stola dostupno je na web-stranici Misije OESS-a u Hrvatskoj:
www.osce.org/croatia

- 3. svibanj/maj, Osijek: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, održao je sastanak sa predstavnicima delegacije Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. Posjet delegacije Odbora stručnjaka dio je pripremnih aktivnosti za izradu 3. evaluacijskog izvješća Odbora stručnjaka o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Republici Hrvatskoj.

travanj/april 2007.god.

- 27. travanj/april, Skopje: Predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, sudjelovao je u radu jednodnevne radionice ''Manjine u tranziciji u jugoistočnoj Europi'', koji je organizirao International Centre for Democratic Transition (ICDT) iz Budimpešte. Ljubomir Mikić je na radionici napravio kratku prezentaciju o institucijama i pravnim instrumentima od značaja za zaštitu manjinskih prava i sloboda u Republici Hrvatskoj.

- 24. travanj/april, Vukovar: U okviru studija postojećih modela lokalnog partnerstva kojeg u Varaždinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji provode Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) preko svog OECD LEED Trento Centra za lokalni razvoj, predsjednik Centra za mir – Vukovar, Ljubomir Mikić, održao je sastanak sa predstavnicima USAID, OECD LEED Trento Centra za lokalni razvoj i međunarodnim timom stručnjaka za lokalni razvoj i lokalna partnerstva iz zemalja OECD.

- 20. travanj/april, Vukovar: U okviru prvog posjeta Skupine za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Republici Hrvatskoj predstavnici Centra za mir – Vukovar sudjelovali su na sastanku sa predstavnicima delegacije Kongresa i dožupanom Vukovarsko-srijemske županije, g.Jovanom Ajdukovićem, koji je održan u prostorijama Vukovarsko-Srijemske županije. Svrha posjeta Skupine za monitoring bila je prikupiti informacije za izradu prethodnog pregleda stanja lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, uz sagledavanje primjene odredbi Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

ožujak/mart 2007.god.

- 5. ožujak/mart, Beograd: Misija OESS u Republici Srbiji organizirala je predstavljanje dokumenta "Analiza: Pristup pripadajućim pravima i (re)integracija raseljenog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u 2006.god. - Nacionalni političko-pravni okviri i njihova primjena u praksi''. Ova Analiza izrađena je u okviru Regionalnog programa pravne pomoći(RPPP) - projekta ''Podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba putem pružanja pravne pomoći'', koji je proveden u razdoblju 5.listopad/oktobar 2005.god. – 5. listopad/oktobar 2006.god. Projekt je, pod okriljem Misije OESS-a u Srbiji i uz sudjelovanje OESS-ovih misija u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, provela regionalna mreža dvanaest nevladinih organizacija iz tri države. Provođenje projekta financijski je podržano sredstvima vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Analizu su prezentirali predstavnici nevladinih organizacija koje sudjeluju u provedbi projekta RPPP.

Tekst Analize je dostupan na engleskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku na službenim web-stranicama Misije OESS u Republici Srbiji. (Cjelovit tekst Analize)

veljača/februar 2007.god.

- Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj odobrila je Centru za mir – Vukovar financijsku podršku za nastavak provedbe projekta ''Prema efikasnom pristupu pravima u upravnim postupcima'' u 2007.god.

prosinac/decembar 2006.god.

- U okviru programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi objavljena je publikacija Ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i podrucne (regionalne) samouprave i programi na jezicima nacionalnih manjina na Hrvatskoj radio-televiziji.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar. 

- 18. prosinac/decembar, Zagreb: održana je konferencija na temu: ''Provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2006''. Konferenciju je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, u okviru programa Prava manjina u praksi – Nacionalna Strategija za Hrvatsku organizirao Centar za mir – Vukovar. Sudionici konferencije bili su predstavnici Ministarstva pravosuđa; Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija; Središnjeg državnog ureda za upravu; Savjeta za nacionalne manjine; zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru; vijeća i udruga nacionalnih manjina; lokalnih i područnih samouprava; Misije OESS u Republici Hrvatskoj; te nevladinih organizacija. (Kratki izvještaj s konferencije)

- 13. prosinac/december. Zagreb: Centar za mir – Vukovar i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva potpisali su ugovor o finaciranju instituctionalne potpore radu Centra u 2007.god.

studeni/november 2006.god.

- 16. studeni/novembar: Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Zagrebu odobrilo je Centru za mir – Vukovar donaciju u iznosu od 100.000,00 kn za nastavak provedbe projekta Centar za podizanje javne svijesti o ljudskim pravima, direktnu pomoć i demokratizaciju. Projekt je usmjeren na praćenje, ubrzavanje i doprinos napretku u procesima višestranog povratka, pristupa pravima i iznalaženja trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike.

- 8.-9. studeni/novembar, Brisel: Predsjednik Centra za mir – Vukovar i koordinator nacionalne komponente programa Prava manjina u praksi sudjelovao je na godišnjem sastanku predstavnika partnerskih organizacija uključenih u provedbu programa. Godišnji sastanak organizirala je fondacija King Baudouin. Tijekom boravka u Briselu, Ljubomir Mikić je održao bilateralni sastanak s predstavnicima Europske komisije – nacionalni country desk za Hrvatsku. 

listopad/oktobar 2006.god.

- 27. listopad/oktobar, Beograd: predstavnici Centra za mir – Vukovar, Ljubomir i Ankica Mikić, sudjelovali su u radu okruglog stola ''Sarajevska deklaracija – dve godine posle'', koji je organizirao Srpski demokratski forum u ime Srpskog saveta za izbeglice. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici vlasti iz Srbije i Hrvatske, predstavnici međunarodnih organizacija (OESS, UNHCR) te nevladinih organizacija iz dvije države.

br1

- 24. listopad/oktobar, Zagreb: održan je okrugli stol na temu Ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i programi za manjine na Hrvatskoj radio-televiziji. Okrugli stol organizirao je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, Centar za mir – Vukovar u okviru programa Prava manjina u praksi – Nacionalna Strategija za Hrvatsku. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Središnjeg državnog ureda za upravu; Misije OESS u Republici Hrvatskoj; lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava; udruga i vijeća nacionalnih manjina; nevladinih organizacija za ljudska prava te članica Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Povelju za regionalne i manjinske jezike iz Republike Hrvatske.

- 5. listopad/oktobar, Brisel: predsjednik Centra za mir - Vukovar, Ljubomir Mikić, nazočio je raspravi
''Sprječavanje isključenosti: Pravna ograničenja i mehanizmi zaštita manjina Europske Unije u procesu pristupanja Bugarske, Rumunjske i zemalja Zapadnog Balkana'', koju je organizirala Minority Rights Group International iz Londona. Uvodne napomene o temi rasprave dali su gđa.Kinga Gál, članica Europskog Parlamenta, i g.Mark Lattimer, direktor MRGI London.

bg1

rujan/septembar 2006.god.

- 20.rujan/septembar, Vukovar: Centar za mir – Vukovar organizirao je, u suradnji s Misijom OESS-a u Srbiji, panel raspravu o rješavanju preostalih pravnih pitanja izbjeglica/povratnika u Republiku Hrvatsku. Rasprava je organizirana u okviru Regionalnog programa pravne pomoci (RPPP) – Podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba putem pružanja pravne pomoci.
Specijalni gost ove rasprave bio je zamjenik pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske, g.Dejan Palić. U raspravi su sudjelovali predstavnici misija OESS-a u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te 12 partnerskih nevladinih organizacija iz tri države: Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju, Novi Sad; Srpskog demokratskog foruma, Beograd; Balkanskog centra za migracija i humanitarne aktivnosti, Beograd; Praxis-a, uredi u Beogradu i Kraljevu; Grupe 484, Beograd; International Lex-a, Banja Luka; Srpskog demokratskog foruma, Zagreb; udruge Gorica, Korenica; Projekta građanskih prava, Sisak; Projekta građanskih prava, Vukovar; regionalnog projekta MPDL-a (Movimento por la Paz, el Disarme y la Libertad), te Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć, Vukovar.
Rasprava je bila posvećena razmatranju i razmjeni informacija o problematici glede pristupa pravima izbjeglica,  iskustvima u radu ureda pučkog pravobranitelja, te suradnji i mogućnostima intenziviranja suradnje ureda pučkog pravobranitelja s nevladinim organizacijama članicama mreže RPPP-a. Zapisnik s rasprave (engleski jezik)

slika2slika4slika6

 srpanj/jul 2006.god.

- U okviru programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi objavljena je publikacija Izazovi trajnom rješavanju izbjeglicke problematike u Republici Hrvatskoj – Provedba Sarajevske ministarske deklaracije o regionalnom povratku izbjeglica.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.  

- 10.-14.srpnja/jula, u Vukovaru, Centar za mir – Vukovar organizirao je, u suradnji s Misijom OESS-a u Srbiji, trening o dokumentiranju slučajeva kršenja ljudskih prava. Trening je organiziran u okviru Regionalnog programa pravne pomoći (RPPP) – Podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba putem pružanja pravne pomoći, a vodili su ga stručnjaci mreže Human Rights Documentation and Information Systems International (HURIDOCS), Ženeva. Sudionici treninga bili su predstavnici nevladinih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koje su uključene u provedbu RPPP-a, te predstavnici misija OESS u Hrvatskoj i Srbiji. 

slika8slika10

lipanj/jun 2006.god.

- 20.lipnja/juna 2006.god., u Zagrebu, održan je u povodu Svjetskog dana izbjeglica okrugli stol na temu Izazovi trajnom rješavanju izbjegličke problematike u Republici Hrvatskoj – Provedba Sarajevske ministarske deklaracije o regionalnom povratku izbjeglica. Okrugli stol organizirao je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, Centar za mir – Vukovar u okviru programa Prava manjina u praksi – Nacionalna Strategija za Hrvatsku.  Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka – Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice i Uprave za obnovu obiteljskih kuća; Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija; Ureda pučkog pravobranitelja; zastupnika manjina u Hrvatskom Saboru;  Misija OESS i UNHCR u Republici Hrvatskoj; inozemnih diplomatskih predstavništava  te nevladinih organizacija za ljudska prava.

svibanj/maj 2006.god.

U okviru programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi objavljena je publikacija Problematika etnicki motiviranih incidenata u Republici Hrvatskoj.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.  

- 7.-9.svibnja/maja, u Topuskom, Centar za mir – Vukovar je u suradnji s Centrom za direktnu zaštitu ljudskih prava organizirao seminar o izradi alternativnih izvještaja o primjeni međunarodnih konvencija Ujedinjenih Naroda (UN), s naglaskom na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Seminar je organiziran u okviru partnerskog programa Southeast Europe: Diversity and Democracy Partnership Program – Promoting the Rights of Minorities and Enhancing Intercommunity Understanding. Sudionici treninga, njih 14, bili su predstvnici nevladinih organizacija i vijeća nacionalnih manjina, te predstavnik UNHCR-a.

slika12slika14

 travanj/april 2006.god.

- 26.travnja/aprila, u Zagrebu, održan je okrugli stol na temu Problematika etnički motiviranih incidenata u Republici Hrvatskoj u 2005. godini. Okrugli stol organizirao je, ispred Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava, Centar za mir – Vukovar u okviru programa Prava manjina u praksi – Nacionalna Strategija za Hrvatsku.  Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova; Ureda predsjednika Republike Hrvatske; Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske; zastupnika u Hrvatskom Saboru;  Misije OESS u Republici Hrvatskoj; udruga i vijeća nacionalnih manjina te nevladinih organizacija za ljudska prava.

ožujak/mart 2006.god.

- Centar za mir – Vukovar objavio je analizu Aneks G. Ugovoru o pitanjima sukcesije: Regionalni mehanizam za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i priznavanje stečenih prava izbjeglica i raseljenih osoba na području bivše Jugoslavije. Publikacija je izrađena u okviru projekta održavanja regionalnog okruglog stola '' Zaštita privatne imovine i stecenih prava izbjeglica i raseljenih osoba prema odredbama Aneksa G. Ugovoru o pitanjima sukcesije'', koji je održan u Vukovaru, Republika Hrvatska, 21.-22.travnja/aprila 2005.god.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.  

- U okviru programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi objavljena je publikacija Ostvarivanje prava na obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina na materinskom jeziku i pismu u istočnoj Hrvatskoj.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.  

- Centar za mir – Vukovar postao je član Internal Displacement Monitoring Center / Norwegian Refugee Council globalne mreže nevladinih organizacija koje se bave problematikom interno raseljenih osoba. Informacije o IDMC / NRC, kao i najnoviji IDMC izvještaj o interno raseljenim osobama u Hrvatskoj (Croatia: Reforms come too late for most remaining ethnic Serbs) objavljen 18.travnja/aprila 2006.god., dostupni su na www.internal-displacement.org.

veljača/februar 2006.god.

- Centar za mir – Vukovar objavio je prijevod mikro studije Hrvatska: Izazovi održivom povratku izbjeglih gradana srpske nacionalnosti. Mikro studija je objavljena u suradnji s Minority Rights Group International, u okviru partnerskog programa Southeast Europe: Diversity and Democracy Partnership Program – Promoting the Rights of Minorities and Enhancing Intercommunity Understanding.
Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.  

siječanj/januar 2006.god.

– U okviru programa Prava manjina u praksi u jugoistočnoj Europi objavljena je publikacija Ostvarivanje prava na zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim, upravnim i pravosudnim tijelima, s naglaskom na problematiku prikupljanja podataka o etničkoj / manjinskoj pripadnosti.

Tiskani primjerci publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su u uredu Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar.
 
 


 


PROGReSSED – Program za održivi socio-ekonomski razvoj ranjivih skupina u istočnoj Hrvatskoj

projekt podržan od strane:

NOVO!

Briefing The Law on Combating Discrimination A new Framework, Opportunities and Challengesfor the Protection of the Rights of National Minorities in Croatia.

NOVO!

Informativni letak o antidiskriminaciji

 

NOVO!

rap_12_10a

NOVO!

konvencija

 

Analiza zakona obesplatnoj pravnoj pomoći

 

 

Projekt: Javna uprava u službi gradana - Analiza upravnih predmeta u 2008


Republika Hrvatska: Izbjegli i raseljeni bivši nositelji stanarskih prava –
Osvrt na pristup stečenim pravima i stambeno zbrinjavanje manjinskih povratnika u 2008.

 

(hrvatska verzija)

mrgi_cro

 

A N A L I Z A pristupa stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih
bivših nositelja stanarskog prava u Republici Hrvatskoj u 2007. (engleska verzija)

Pushing for Change: South East Europe's Minorities in the EU Progress Reports

NOVO! Prijevod: Zagovaranje manjinskih prava u Europskoj Uniji: Vodič za NVO-e u jugoistočnoj Europi; Minority Rights Group International i Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć - Vukovar, ožujak / mart 2008.

guide_hr

 

justice_for_darfur

 

PODRŽI KAMPANJU!

 

 

NOVO!  Informativni letak – Ostvarivanje prava pred tijelima javne uprave u Republici Hrvatskoj

DIANET: "Vodic – Edukacija i manjine. Temelji za stabilne odnose u regiji." (engleski)

DIANET:"Good Governance in Multiethnic Communities."(engleski)

DIANET: "Zagovaranje manjinskih prava u jugoistocnoj Europi – Prirucnik za NVO" (engleski)